Pythagora

In jos

Pythagora Empty Pythagora

Mesaj Scris de nexus la data de Dum Iun 30, 2013 12:50 am

Pythagora
(581 – 497 BC)

„Toate lucrurile fizice, stelele şi universul, sunt descrise matematic”

Ideea unei relaţii armonioase între entităţile fizice l-a inspitrat pe Pythagora să imagineze lumea ca pe o sferă, cu stelele mişcându-se într-un univers sferic, într-o armonie perfectă.
Este creatorul scalei muzicale pe care o cunoaştem astăzi, observând că o strună de o anumită lungime şi o alta, de două ori mai lungă, produc un sunet armonios. A reuşit să exprime astfel, un fenomen fizic cu ajutorul matematicii, punând bazele fizicii matematice.
Pythagora şi-a fondat şcoala la Croton, în Italia, obiectivul său fiind explorarea lumii fizice cu ajutorul matematicii, în ideea dominantă că totul poate fi exprimat prin numere. Cu alte cuvinte, realitatea este, la cel mai fundamental nivel, matematică şi toate lucrurile fizice, de la scala muzicală la Pământul sferic, stelele şi universul, pot fi matematic descrise.
Experimentele lui au dus la numeroase descoperiri, cum ar fi:
- suma de 180o ale unghiurilor unui triunghi;
- suma unghiurilor interioare ale unui poligon cu n laturi este egală cu 2n-4 unghiuri drepte;
- pătretul ipotenuzei unui triunghi dreptunghic este egal cu suma pătratelor catetelor.
Totuşi, cea mai importantă descoperire matematică o reprezintă numerele iraţionale şi provine din faptul că rădăcina pătrată a lui doi nu poate fi exprimată ca o fracţie perfectă.
Este probabil ironic că Pythagora este amintit mai mult pentru faimoasa teoremă, ale cărei principii fuseseră cunoscute de mai bine de o mie de ani, decât ca descoperitorul scalei muzicale, care a avut un impact mult mai profund în istoria lumii. Şi mai mult, cu 2000 de ani înaintea lui Christofor Columb, a propus ideea sfericităţii Pământului.

nexus
Newbie
Newbie

Mesaje : 4
Puncte : 12
Data de inscriere : 27/06/2013

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum