Democrit din Abdera

In jos

Democrit din Abdera Empty Democrit din Abdera

Mesaj Scris de nexus la data de Mier Oct 30, 2013 12:58 pm

Democrit din Abdera
 
Ca şi mulţi alţi dintre contemporanii săi, Democrit nu a lăsat în urmă scrieri despre munca lui, singurele referinţe provenind de la opozantul său, Aristotel şi de la susţinătorul Epicur. Informaţii vagi avem despre anul său de naştere, 460 b.c., iar după unele surse 490 b.c.
Lui Democrit îi este atribuită ideea despre structura discretă a materiei, cuvântul grec „atomon” însemnând indivizibil. Insă Democrit, precum şi Anaxagoras, au moştenit această idee de la profesorul lor, Leucippus.
În concepţia lui Democrit lumea era alcătuită din atomi şi spaţiu, în cantităţi infinite. Acestea două au existat şi vor exista dintotdeauna. Atomii, ca cele mai mici părţi constituente ale oricărei materii de pe Pământ, planete şi stele, au fost şi vor fi întotdeuna solizi, impenetrabili şi invizibili. Ei se pot combina cu alţi atomi din spaţiu, formând diverse lucruri, de la pietre, până la plante şi animale. Când acestea mor, sau sunt dezintegrate, atomii devin liberi să formeze alte structuri.
Democrit gândea că atomii se pot combina în funcţie de forma lor geometrică, pentru a da naştere diverselor substanţe.
Teza lui Democrit este cu atât mai remarcabilă cu cât ea respinge total noţiunile spirituale sau religioase.
Cu toate că a sa concepţie a fost depăşită de ştiinţa actuală, ea rămâne una dintre cele mai timpurii încercări de explicare a universului pe baza unor legi simple, fizice şi matematice.

nexus
Newbie
Newbie

Mesaje : 4
Puncte : 12
Data de inscriere : 27/06/2013

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum